انواع آسیب دیدگی در ورزش خانگی و راه تشخیص آن
آسیب های ورزشی، معمولاً در حین تمرین کردن یا شرکت در فعالیت های ورزشی رخ میدهند. در برخی شرایط، خطر ابتلا به آسیب های ناشی از ورزش افزایش پیدا میکند. اگر حرکتی خلاف عادت همیشگی ماهیچههای خود انجام دهید، به درد عضلات بعد از ورزش دچار خواهید شد. به عنوان مثال، اگر به طور منظم فعالیتی نداشته باشید، پیش از انجام تمرینات به اندازه کافی بدنتان را گرم نکنید و حرکات نرمشی و کششی انجام ندهید و یا ورزشهای تماسی (مانند بوکس، فوتبال، هنرهای رزمی و کشتی) را انجام دهید، بیشتر در معرض خطر آسیبهای ناشی از ورزش خواهید بود.
برای پیشگیری از آسیب های ورزشی لازم کار آشنایی با انواع آسیب دیدگی در ورزش خانگی و روش پیشگیری آنها است.
آیا در ورزش خانگی امکان آسیب دیدگی است؟
آسیب دیدگی در ورزش خانگی معمولاً در حین ورزش رخ میدهند و میتواند زیان بار هم باشد و خطر جدی را برای فرد به وجود بیاورد.
پس به طور کلی “آسیبهای ورزشی” شامل آسیب به بخشی از بدن شما به دلیل ورزش و یا فعالیتهای بدنی است.
متاسفانه چنین آسیبهایی شایع هستند و میتوانند در همه جای بدن از جمله استخوانها، عضلات، تاندونها، رباطها و سایر قسمتهای بدن رخ دهند.
در ادامه به انواع آسیب دیدگی در ورزش خانگی میپردازیم.
انواع آسیب دیدگی در ورزش خانگی شایعترین آن ها
آسیب دیدگی در ورزش خانگی به دو دسته کلی حاد و مزمن تقسیم میشوند. صدمات حاد به طور ناگهانی اتفاق میافتد، مانند زمانی که فرد زمین میخورد، ضربه میخورد یا مفصلش دچار دررفتگی یا پیچخوردگی میشود.
آسیبهای مزمن معمولاً در اثر استفاده بیش از حد (یا انجام یک حرکت اشتباه) در یک ناحیه از بدن ایجاد میشوند و به تدریج در طول زمان ایجاد میشوند. مانند اسپلینت ساق پا و شکستگیهای استرسی. در برخی موارد، فرسودگی یک عضله یا مفصل (ناشی از ضعف یا آسیبهای قبلی) میتواند زمینه را برای آسیبهای حاد فراهم کند.
آسیب دیدگی در ورزش خانگی میتواند هر قسمت از بدن شما را درگیر کند. اکنون انواع آسیب دیدگی در ورزش خانگی را معرفی به شما معرفی کرده و از شما میخواهیم که این بخش را مورد توجه بیشتری قرار بدهید.
1. تاندون آشیل
تاندون آشیل طناب ضخیمی است که پشت ساق پای شما را به پاشنه پا متصل میکند. این تاندون به شما کمک میکند راه بروید. در صورت آسیب دیدگی میتواند متورم، ملتهب و سفت شود، حتی ممکن است که پاره شود. به این اتفاق تاندونیت آشیل یا پارگی تاندون آشیل میگویند.
2. مچ پا
مچ شامل سه مفصل و همچنین چندین استخوان، غضروف، رباط، ماهیچه و تاندون است. درد مچ پا اغلب به دلیل پیچ خوردگی مچ ایجاد میشود. پیچ خوردگی نگران کننده نیست و میتوانید با راهکارهای ساده ای برای درمان مچ پای خود کنید.
3. آرنج
آرنج مفصلی است که به عنوان یک لولا بین بازو فوقانی و تحتانی شما عمل میکند. ورزشکاران معمولاً در اثر تکرار حرکات و استفاده بیش از حد (به عنوان مثال، آرنج تنیس بازان) درد را در آرنج خود تجربه میکنند.
4. سر
سر شما شامل صورت، جمجمه و مغزتان میشود. یکی از شایعترین آسیب های سر، ضربه مغزی است. شما در همه حال خیلی باید مراقب سر خود باشید تا آسیبی نبیند. آسیب ورزشی مربوط به سر، میتواند خیلی خطرناک باشد.
5. زانو
زانو یک مفصل پیچیده است که به عنوان یک لولا بین ران و ساق پا عمل میکند. این مفصل شامل استخوان، غضروف، رباط و تاندون است. زانو درد میتواند ناشی از زانوی دونده باشد. سایر آسیبهای رایج زانو، شامل پارگی مینیسک و پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) میشود.
6. شانه
شانه شما بازوی شما را به تنه بدنتان متصل میکند. شانه شامل روتاتور کاف، گروهی از ماهیچهها و تاندونها است که بازو را در حفره شانه نگه میدارد. تاندونیت روتاتور کاف و پارگی روتاتور کاف، همچنین افتادگی شانه آسیبهای ورزشی رایجی هستند.
7. ترک برداشتگی
ترک های استخوان با عنوان استخوان شکسته هم شناخته می شود. شکستگی انگشت پا یکی از رایجترین آسیب های ورزشی است.
8. جابجایی استخوان
آسیب دیدگی در ورزش خانگی ممکن است استخوانی را در بدن شما جابجا کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، استخوان از محل اتصال خود خارج می شود. این عارضه می تواند دردناک باشد و منجر به تورم و ضعف شود.
9. آسیب به کلاهک گرداننده
4 قطعه از عضله در کنار هم کلاهک گرداننده را تشکیل میدهند. کلاهک گرداننده شانه را از همه جهت حرکت میدهد. پارگی در هر یک از این عضلات میتواند کلاهک گرداننده را تضعیف کند.
10. کشیدگی عضلانی
کشیدگی بیش از حد یا پارگی عضلات یا تاندونها نیز گاهی باعث پیچ خوردگی میشود. تاندون ها تارهای ضخیم و فیبری از بافت هستند که استخوان را به عضله وصل میکنند. کشیدگی عضلات معمولاً با پیچ خوردگی اشتباه گرفته میشود.
اگر آسیب های ورزشی شدید بود چه کار باید کرد؟
اگر آسیب دیدگی در ورزش خانگی مشهود بود و یا با شدت زیادی اتفاق افتاد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورتی که آسیب دیدگی مفاصل با برخی علائم همراه باشد، لازم است که سریعاً مراقبتهای اورژانسی را انجام دهید. این علائم عبارتند از:
- درد و ورم شدید
- ورم، برآمدگی و تودهها یا سایر تغییر فرمهایی که قابل مشاهده است
- صداهای خرد شدن و ترک خوردن؛ زمانی که از مفصل استفاده میکنید
- ضعف یا ناتوانی مفصل در تحمل وزن
- عدم تعادل
چگونه از آسیب های ورزشی پیشگیری کنیم؟
بااینکه گاهی اوقات اتفاقات نامطلوب هنگام ورزش یا فعالیتهای بدنی رخ میدهد، اکثر فعالیتهای بدنی تقریباً برای همه بی خطر است و مزایای سلامتی بسیار بیشتر از خطرات آن است. پس برای پیشگیری از آسیب دیدگی در ورزش خانگی، ورزش را ترک نکنید!
حال این سوال پبش آمده که چگونه میتوانید خطر آسیب های ورزشی خود را کاهش دهید؟ راه های زیادی وجود دارد که میتوانید از آسیب دیدگی در ورزش خانگی جلوگیری کنید.
شما میتوانید خطر آسیب های ورزشی خود را کاهش دهید اگر:
1. با انجام حرکات نرمشی و کششی به آرامی و پایدار بدن خود را به طور کامل گرم کنید.
2. کفش مناسب بپوشید.
3. در صورت لزوم مفاصل آسیب پذیر را ببندید.
4. قبل، حین و بعد از بازی مایعات فراوان بنوشید.
5. سعی کنید از ورزش در گرمترین ساعت روز، بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر خودداری کنید.
6. اطمینان حاصل کنید که تمرین شامل کار با سرعت و شدت مناسب است و فراتر از توان خود تمرین نمیکنید. به تدریج شدت و مدت تمرین را افزایش دهید.
7. از فرم و تکنیک خوب استفاده کنید.
8. پس از ورزش با حرکات کششی ملایم و پایدار سرد کنید.
9. بین جلسات، زمان ریکاوری در برنامه ورزشی کافی را در نظر بگیرید.
10. معاینات پزشکی منظم داشته باشید.
چگونه آسیب های ورزشی را تشخیص بدهیم؟
معاینات فیزیکی: پزشک معالج، ناحیه یا مفصل آسیب دیده را حرکت میدهد. درواقع این کار به پزشک کمک میکند علت حرکت نکردن یا چگونه حرکت کردن ناحیه آسیب دیده را تشخیص دهد.
سابقه پزشکی: پزشکان، سوالهایی در مورد این که چطور آسیب دیدید، در زمان آسیب دیدن چه کاری انجام میدادید، از زمان آسیب دیدگی به بعد چه کارهایی کردهاید و غیره میپرسند. پزشکانی که برای اولین بار به آنها مراجعه میکنید، احتمالا از شما سابقه پزشکی کاملتان را میخواهند. زیرا برخی موارد زمینهای میتواند شانس ابتلا به نوع خاصی از آسیب را بیشتر کند.
به توصیهها عمل کنید و همواره مراقب علائم باشید. اگر علائم بدتر شود، این امر بدان معنا است که شما دچار آسیبهای جدی ناشی از ورزش هستید.
نتیجه و جمع بندی :
آسیب دیدگی در ورزش خانگی یکی از مقولات مهم در ورزش است چرا که هر ورزش کاری حداقل یک بار دچار این آسیب دیدگی شده است ابتدا باید به راهکارهای جلوگیری از آسیب بپردازیم و شرایط امن را برای تمرین حرکات بدنسازی مان را در خانه ایجاد کنیم. پس آسیب دیدگی در ورزش خانگی را جدی بگیرید!